miercuri, 30 mai 2012

Curcubeul


Este poate cel mai frumos fenomen din natura, amintind de trecut, de legamantul facut de Dumnesu cu Noe, si aduce speranta pentru viitor. Curcubeul a impresionat omenirea din toate timpurile, fiind considerat un semn ceresc care aduce binele, prosperitate si pace.
Putem fotografia un curcubeu cu un film alb-negru. Culorile nu vor fi pe film, dar curcubeul este cu siguranta colorat. De obicei, pentru a explica existenta curcubeuluise analizeaza culorile. Dar culorile sunt secundare pentru problema principala. Acest arc stralucitor pare ca ascunde atatea mistere.

Fenomene fizice care stau la baza formarii curcubeului

Tensiunea superficiala face ca picaturile de apa, in special cele mici, sa fie aproape perfect sferice. Refractia si reflexia luminii explica de ce lumina curcubeului are alta directie decat lumina de la soare. Dispersia, adica dependenta indicelui de refractie al apei de lungimea de unda a luminii explica de ce curcubeiele sunt colorate si nu doar albe.
Difrctia luminii devine semnificativa de asemenea, atunci cand picaturile de apa sunt extrem de mici, de ordinul micronilor. In acest caz, culorile curcubeului se estompeaza.

Noutati despre curcubeu

Curcubeul este mai frecvent vara decat iarna pentru ca la formarea lui este nevoie de soare si ploaie, iar iarna picaturile de ploaie sunt transformate in particule de gheata care nu produc lumina.
Fiecare ochi vede un curcubeu propriu (unic). S- demonstrat ca, deoarece curcubeul este o distributie speciala de culori (produse intr-un mod special), cu trimitere la un anumit punct si ca nicio distributie unica nu poate fi aceeasi pentru doua puncte separate, astfel rezulta faptul ca doi observatori nu pot vedea acelasi curcubeu.

marți, 29 mai 2012

Semnificatia stiintifica a curcubeului

Stiintific vorbind, curcubeul reprezinta descompunerea razelor solare prin particulele de apa in spectrul de culori ROGVAIV. Aceasta este reflexia razelor soarelui in stropii de apa.
Cu alte cuvinte, curcubeul este un fenome optic care apare cand lumina solara sufera fenomene de refractie, reflexie si difuzie la intalnirea cu picaturile de apa sin atmosfera. Are aspecul unui imens arc multicolor desfasurat pe cer ca o bolta. La contactul cu apa, lumina alba este descompusa in frecvente individuale corespunzatoare culorilor din spectrul vizibil, prin refractie.

Conditiile aparitiei curcubeului

Pentru a fi martorii unui asemenea fenomen optic este nevoie sa fi indeplinite doua conditii. Prima conditie este ca observatorul uman sa fie pozitionat intre soare si picaturile de apa. Stropii de apa pot proveni fie de la ploaie, fie din aburul unei cascade sau chiar de la gura unui pulverizator.
A doua conditie este ca unghiul pe care soarele, stropii de apa si ochii observatorului sa fi in interiorul intervalului de 40-42 de grade. De aceea, este necesar ca fenomenul sa se produca in diminetile de dupa aminezile insorite imediat dupa ploaie.

Semnificatia curcubeului in pictura

Din numeroasele sentimente se evidentiaza cel fata de natura, intuit in valenta cosmica si nu ca o reproducere a unui ambient natural deosebit. Tacesrea verii, vara, curcubeul, cerul si copacul sunt compozitii picturale cu tematica spatiala, dominate de o atmosfera pictata in culori stralucitoare in timp ce pamantul pare sa se retraga pentru a aista extaziat la dansul sobru al cerului.
Curcubeul a fost intotdeana laitmotivul picturilor desemnand vitalitatea si complexitatea, explozia de culori, viata si speranta.

Benzle colorate de curcubeu

Benzile colorate care alcatuiesc curcubeul variaza deoarece latimea lor depinde in mare masura de marimea picaturilor de apa din aer sau ale ploii. Cand cad adverse de ploaie apare un curcubeu viu si foarte colorat, predominand culoarea rosu, iar cand burniteaza slab, curcubeul abia se observa, avand culoarea violet.
Din acest motiv se poate dedie ca, atunci cand curcubeul este mai violet, picaturile de ploaie sunt mai mici, iar cand este rosu, picaturile de apa sunt mari.

Forme de curcubeu

Exista asa numitul "curcubeu zambitor", un fenomen mult mai arar. Nu are nimic de a aface cu ploaia, razele solare lovindu-se de un strat subtire de cristale de gheata aflata la inaltime mare. Ca si pozitie este inversul curcubeului obisnuit.
Alt lucru interesant este ca, un curcubeu poate sa apara si in timpul noptii atunci cand ploua in partea orizontului opus celui in care straluceste luna. Curcubeiele lunare se formeaza in acelasi fel ca si curcubeiele solare.

Unde gasim un curcubeu

Depistarea unui curcubeu poate fi o pura intamplare, dar locul din care se "naste" poate spori sansele de a avea un spectru vizual mai lung.
O metoda este depistarea curcubeului din avion. In timpul zborului poti avea ocazia unor excelente situatii pentru a vedea un curcubeu circular.
O alta sursa a curcubeului poate fi in picaturile de apa imprastiate intr-o cascada sau fantana afrteziana. Cascadele, fantanile arteziene, apa oceanului sau jetul furtunului din gradina pot produce curcubee superficiale sau nu.
O alta modalitate de a gasire a unui curcubeu este in roua diminetii, in panzele de paianjeni, in poiene si palcuri de arbori sau alte locuri unde se aduna stropi de roua.

Centrul curcubeului

Centrul curcubeului se afla in partea opusa a soarelui fata de observator. Trecerea de la o culoare la alta se face continuu, dar in  mod raditional, curcubeul este descris ca avand un anumit numar de culori; acest numar difera de la o cultura la alta, de exemplu in traditia romaneasca; secventa culorilor este prezentata si fiind memorata sub forma unui acronim cu initialele culorilor capitalizate: ROGVAIV.
Ordinea culorilor este de la rosu in exterior la violet in interiorul curcubeului.

Curcubeul in mitologie

In literatura clasica a antichitatii, curcubeul personifica pe zeita Iris. In Grecia Antica, unde toate fenomenele naturale erau personificate intruchipand zei sau zeite, curcubeul era zeita Iris, nepoata lui Oceanus (oceanul),
fiica lui Thauma (zeul minunii) si a Oceanidei (Electra).
Caduceul pe care-l poarta indica faptul ca zeita avea puteri tamaduitoare, schimbandu-si uneori identitatea cu cea a lui Hermes.

Ce cred popoarele lumii despre curcubeu

Incasii credeau despre curcubeu ca era un dar de la Zeul Soare. Arabii vedeau curcubeul ca pe o tapiserie cereasca tesuta de vantul ce batea dinspre sud.
Atat inteleptii Norse cat si cei din tribul Navajo sperau ca arcul multicolor ce se forma pe cer era un pod intre cer si pamant. Potrivit unei credinte populare poloneze, ingerii lasau aur la capetele curcubeului.
O legenda kenyana spune ca Dumnezeu a creeat doua curcubeie, unul barbat si unul femeie, ambele trebuind sa lucreze impreuna pentru a opri ploaia. Asemeni zicalei marinaresti care spune ca atunci cand cerul noptii este rosu, vremea va fi frumoasa a doua zi.

Semnificatia religioasa a curcubeului

In Vechiul Testament se spune ca oamenii au devenit atat de rai incat Dumnezeu a hotarat sa nimiceasca aceasta lume printr-un potop. Astfel, i-a spus lui Noe sa construiasca o corabie pe care sa ia cate o pereche din fiecare specie de animal (mascul-femela). Dupa ani, potopul s-a retras si Dumnezeu a promis lui Noe ca va fi ultima data cand vor muri oameni de potop. De aceea, semnul acestei promisiuni este dat prin aparitia curcubeului. Curcubeul este legamantul lui Dumnezeu cu oamenii de dupa potop.

Acceptiunea curcubeului ca pod

Acceptiunea curcubeului ca pod sau cale larg raspandita merge pe ideea ca, curcubeul era cel mai bun dintre poduri, construit din trei culori, pentru altii expresia "a construi pe curcubeu" inseamna o afacere falimentara, adica un efort inutil.
Indienii nord-americani credeau despre curcubeu ca era calea sufletelor, interpretare pe care o intalnim la multe late popoare. Pentru japonezi, curcubeul este "podul plutitor al cerurilor".

Un curcubeu complet circular

Toate curcubeiele ar fi complet rotunde, numai ca suprafata terestra este un obstacol de netrecut in calea completarii cercului.
Totusi, daca observatorul se afla la foarte mare altitudine, intr-un avion de regula, curcubeiele circulare pot fi vazute atunci cand unghiul format de soare, picaturile de apa si avion este intre 40 si 42 de grade. In acest caz, curcubeul este orizontal, adica paralel cu solul, neputand fi blocat de suprafata Pamantului.

Semnificatia culorii rosu

Rosu este culoarea specifica persoanelor active si viguroase, avand o vointa puternica, de fier. Aceste persoane pot fi agresive atunci cand isi exprima convingerile sau cand isi urmaresc scopurile.
Culoarea rosie are un efect stimulator, provoaca si incita in acelasi timp la actiune, indeosebi in plan psihomotor, competitiv. Rosul poate mari presiunea arteriala s ritmul respiratiei. Are efectul de a stimula oamenii sa ia decizii in mod rapid si creste sperantele.

Semnificatia culorii oranj

Oranj este culoarea calda care exprima energia, optimismul, revitalizarea, curajul si increderea in fortele proprii, implicarea in actiune si socializare. In exces, portocaliul poate deveni iritant. Cei care prefera aceasta culoare sunt personae sociabile si spirituale. Portocaliul poate fi folosit pentru momente de meditatie sau chiar ca si antidepresiv.
Oran jul este culoarea care indeamna la un puternic simtamant, la nevoia de a oferi protectie, fiind culoarea fericirii. Are si un efect stimulator afectiv, da senzatie de apropiere.

Semnificatia culorii galben

Din punct de vedere psihologic, galbenul inseamna spontaneitate, originalitate si creativitate, veselie si optimism, indepartand anxietatea si depresia. Persoanele care il aleg sunt active, doresc detasare de griji si spera la o mare fericire directionata catre viitor.
Este totdata considerata o culoarea a geloziei. Se stie ca aceasta culoare stimuleaza si intretine starea de vigilenta, sporeste capacitatea de mobilizare si concentrare a atentiei si predicpune la comunicativitate.

Semnificatia culorii verde

Verde este culoarea care exprima vointa de actiune, tenacitate si perseverenta. Desi este o culoare rece, ea linisteste, avand o predispozitie spre relaxare, meditatie si favorizeaza concentrarea. Verdele inseamna pace, armonie si este considerat terapie in stres.
Persoanele perseverente si indraznete prefera aceasta culoare. Verdele poate insemna si o cautare a conditiilor vietii, atat pentru sine cat si pentru ceilalti, dar este si culoarea sperantei.

Semnificatia culorii albastru

Albastru este culoarea specifica calmului, relaxarii si destinderii, avand in acelasi timp un efect sedativ. Folosita in axces poate duce la izolare, putand provoca depresii. Persoanele care il aleg sunt pasnice, loiale, iubitoare, optimiste si sincere, rabdatoare in rezolvarea problemelor. Au nevoie de un mediu ordonat, calm , linistit,cu relatii lipsite de controverse, stabile de si de incredere.
Albatrul mnai este si simbolul tandretii, feminitatii si tmperamentului calm, al fidelitatii si echilibrului.

Semnificatia culorii indigo

Culoarea indigo este caracterizata de o frecventa de vibratie foarte inalta si alaturi de violet si auriu este considerata o culoare care exprima spiritualitate, elevare si o cautare intensa a adevarului absolut.
Indigoul este un albastru inchis ce reprezinta cumbinarea superioara intre intuitie si spiritualitate, ceea ce permite accesul direct la intelepciune.
Aceasta culoare face trimitere la compasiunea superioara si la starea de liniste interioara. Indigoul confera fiintei umane o stare de hiperluciditate si mai ales simtul responsabilitatii.
Indigoul exercita o influenta benefica asupra organismului uman generand un efect de purificare.

Semnificatia culorii violet

Viletul se obtine din combinatia culorilor primare, rosu si albastru. Violetul incerca unificarea impulsivitatii rosului cu blandetea albastrului, avand si un efect de contradictie, optimism-nostalgie si atractie-respingere. Persoanele care o prefera doresc magie in relatia lor. Alegerea violetului inseamna satisfactie personala, intimitate, sensibilitate si o legare usoara a relatiilor.
Din punct de vedere afectiv, viletul transmite tristete si melancolie. Violetul inseamna si echilibru, demnitate si spiritualitate.

Semnificatia curcubeului in vis

Curcubeul in vis are mai multe seminificatii, dar de cele mai multe ori acesta inseamna bucurie si noroc in afaceri, fiind asociat cu o personalitate sociabila si deschisa.
Daca curcubeul este deasupra capului este un semn bun de noroc. Daca este un curcubeu frumos inseamna vreme buna si impacare cu prietenii.
Curcubeul iesind din norisemnifica sfarsitul plictiselilor, iar daca il vezi la orizont exista sansa de bine. Visul incare privesti un curcubeu inseamna pace sufleteasca si vreme buna, iar daca este inspre rasarit inseamna noroc si succes. 
Totusi, curcubeul in vis vazut seara inseamna primejdie.

Cucubeul dublu

Curcubeul secundar sau curcubeul dublu are spectrul de culori inversat, este in exteriorul curcubeului original, iar intensitatea sa luminoasa este semnificativ redusa fata de primul. Un asemenea fenomen apare atunci cand se produce o reflexie suplimentara a luminii in interiorul picaturilor de apa. In loc sa se reflecte o singura data  in stropii de apa, lumina se reflecta de doua ori, dand nastere unei imagini mai pale, perfect simetria si in oglinda a curcubeului primar.

Ordinea si semnificatia culorilor intr-un curcubeu

Ordinea culorilor dintr-un curcubeu este de lungimi de unda mici in arcul exterior pana la cele mai mari in arcul interior. Succesiunea culorilor de la exterior spre interior este urmatoarea:  rosu, oranj, galben, verde, albastru, indigo, violet (ROGVAIV).
Cele sapte culori ale curcubeului au drept corespondent cele sapte note muzicale, cele sapte cercuri, cele sapte planete si cele sapte zile ale saptamanii.